Rockström, #HerCity och en helt ny agenda

Gör! Och gör det tillsammans!
17th February 2021
Earth Day Week: Monday, April 20: Finance
23rd March 2021
Gör! Och gör det tillsammans!
17th February 2021
Earth Day Week: Monday, April 20: Finance
23rd March 2021
 
Det är jobbigt att förhålla sig till förändring när den samtidigt går både långsamt och snabbt. Sen förra krönikan har jag ömsom blivit oerhört peppad över hur inte minst företag tar jättekliv i sitt klimatarbete, ömsom våndats över offentliga aktörer som lovar runt men håller tunt. Här kommer mina reflektioner från de senaste veckorna.

I veckan ledde jag Exponential Roadmap Initiatives event från en studio i Stockholm. Vid eventet intervjuade jag bl a professor Johan Rockström som inledde med att påpeka att utsläppskurvan nu vänt uppåt igen istället för nedåt efter att världen successivt öppnar upp efter covid-19. Samtidigt var han entusiastisk inför engagemanget i ERI och inte minst hur små och medelstora företag kliver fram. Kanske ska ditt företag också gå med i Exponential Roadmap Initiative? På eventet presenterades Microsoft som ny partner, som nu alltså också tar fram en plan för hur de ska halvera sina utsläpp till 2030.

Sedan sist har jag föreläst för två kommuner med min backcasting från 2050. En av de deltagande politikerna mailade efteråt och tackade för att jag väckt upp hans engagemang i miljöfrågan och satt fart på hans beslutsamhet. Det räcker men ett vittnesbörd av den kalibern för att få mig att jobba dubbelt så hårt.

En annan spännande studioinspelning ägde rum i We Don´t Have Times studio på Södermalm där jag intervjuade världens tyngsta så kallade angel-investor, Fabrice Grinda, som så många andra investerare – tack och lov – nu fattat att det är i förnybar energi och annan tech för klimatlösningar man ska satsa. Du har väl koll på vad dina pengar gör när du sover? Byt snabbt till klimatsmart pension via Klimatbytet och kolla din bank via Fair Finance Guide. Och du är väl med och pushar klimatutvecklingen åt rätt håll genom att hylla eller varna företag på We Don´t Have Times plattform. Gratis och enkelt.

Min senaste bok ”Handbok för en hållbar människa” reas nu hos mig och på nätbokhandlarna. Så går det ju till när en bok varit ute några år. Samtidigt blir den mer och mer aktuell. Nu presenteras arbetet med the Inner Development Goals - som alltid utsökt kommunicerade när Jakob Trollbäck och The New Division är skaparna. IDGs är en plattform där inre verktyg för att verkligen arbeta med de Globala målen identifieras. De ska jag definitivt ta upp när jag nu äntligen ska få ut en uppdaterad och till engelska översatt version av boken. Målen presenteras den 12 maj, du kan bidra redan nu till arbetet med dem genom att fylla i en undersökning.

Det händer oerhört mycket inom klimatområdet nu. Den ångestskapande frågan är ju dock ständigt om det händer tillräckligt mycket tillräckligt snabbt. Det lär tiden utvisa. Att Kina lanserar utsläppsrätter, att EU diskuterar att införa klimattullar är två viktiga nyheter. Tillräckligt? Troligen inte, men steg i rätt riktning. Därför måste vi göra våra röster hörda hela tiden. Politiker gillar medvind och vi behöver desperat handlingskraftiga politiker som förstår klimatfrågan och hållbarhet i stort.

Ett starkt inslag i mitt social media-flöde är bilderna efter lanseringen av Our Kids' Climate-kampanjen ”Our other mother” där fantastiska konstnärer bidragit. Organisationen som jag var med och startade vid COP 21 i Paris 2015 består nu av 58 grupper i 23 länder. Vi har även lanserat ett globalt stipendium där pengar kan sökas för att skapa klimatprojekt. Dela gärna, eller sök!


Om du gillar poddar och hållbarhet kanske du vill lyssna på intervjun med mig i GLOW. Stolt över att ha platsat där bland en massa kvinnliga förebilder, stressad över att min hunds krafsande för att komma in på mitt kontor hördes i inspelningen.


Jag har även lagt mycket tid på att skriva en populärversion av Global Utmanings första rapport i Klimatagendan. Den 26 mars lanserar vi rapporten, till dess kan jag inte skriva mer än att det är rena rama dynamiten för att sätta fart så att Sverige ställer om. Välkommen att delta!

Det är en ynnest att vara ordförande i denna organisation och det var mycket spännande att delta i lanseringen av vårt globala och av FN stödda arbete med #Hercity med fokus på hur städer planeras utifrån kvinnors perspektiv. Mål 5 är helt avgörande för att vi ska kunna klara resten av de globala målen. Och det är i städerna slaget står. Nu sätter vi fart i Johannesburg, efter att redan ha jobbat i bl a Botkyrka. Samtidigt planerar vi i Global Utmaning tre svenska seminarier om hållbara städer som jag ska leda i vår.

Mitt arbete som Content Director för A Sustainable Tomorrow's årliga konferens som i år äger rum den 16 september växlar nu upp. Temat ”Regenerative business” är satt och programmet växer fram. Precis som förra året kör vi ett ”digilogt” koncept när hubbar på olika orter och platser i Sverige samlar gäster covid-säkert och sänder konferensen som spelas in inför en begränsad publik i Helsingborg. Vill du stå värd för en hubb, bli partner eller köpa biljetter? Kontakta oss.

Alla bidrag i arbetet för en värld som håller behövs. Tack för ditt!

/Catarina