Gör! Och gör det tillsammans!

Climate Action News
17th March 2020
Rockström, #HerCity och en helt ny agenda
15th March 2021
Climate Action News
17th March 2020
Rockström, #HerCity och en helt ny agenda
15th March 2021
 
Jag älskar ju att skriva. Det slog mig häromdagen att sedan jag valt att förlägga min påverkanskraft från scen och framför kameror så skriver jag egentligen bara manus numera. Eftersom jag träffar (p g a covid nu främst online) massor med spännande människor som jobbar med för framtiden livsavgörande frågor ska jag nu hyfsat regelbundet skicka ut en krönika till omvärlden, med mina framtidsspaningar. Sprid den gärna. Tillsammans kan vi göra mer skillnad om vi vet vad som händer – och inte händer.

Mitt kall är att lyfta fram lösningar, främst för klimatet men även inom andra områden som rör hållbarhet. Jag gör det utifrån min roll som ordförande i den oberoende tankesmedjan Global Utmaning, som programledare för världens största sociala nätverk för klimataktion, We Don´t Have Time, utifrån min roll som talesperson för klimatorganisationen Våra barns klimat och som Content Director på A Sustainable Tomorrow. Men framförallt som mamma och medmänniska. Vi ligger pyrt till, det vet vi. Det som kan rädda oss är att vi jobbar tillsammans.

Nyligen hamnade jag på plats 22 på listan över Sveriges Hållbarhetsmäktigaste. Det betyder att de fantastiska organisationer jag jobbar mer får mer ljus på sig. Perfekt, eftersom de uträttar en sådant viktigt arbete.

Jag är van vid att jobba ensam och vid att jobba i motvind. Sedan några år tillbaka ingår jag nu i organisationer där alla som arbetar vill samma sak som jag. Det är enormt skönt att inte gå rakt in i motvinden ensam. Dessutom har nu motvinden inom många områden där jag har mitt engagemang nu vänts till medvind.

Redan när jag valde att utbilda mig till journalist om 20-åring gjorde jag det för att jag vill bidra till att skapa en mer rättvis och miljövänlig värld. Jag har garanterat retat gallfeber på massor med människor med de val jag gjort och det jag stått för; nej tack till kött 1986, ekologisk mat och second hand i första hand sedan dess. Jag var en udda frilansjournalist som skrev om mode utifrån en miljö- och kroppspositivt perspektiv på 90-talet i New York. Som ständigt försökte få redaktörer på tidningar och förlag att lämna plats för material som handlade om hur vi får en framtid värd namnet.

Längs med vägen har jag fått många kamrater, följare och personer jag följt och låtit mig inspireras av. Det är så tydligt att den bästa metoden att komma framåt alltid är att göra och att göra tillsammans.

Vissa dagar blir jag överväldigad över hur många som förstår det där med att jobba tillsammans. Andra dagar häpnar jag över hur många som fortsätter med sitt liv, som flyger, äter kött varje dag, kör diesel SUV och har noll engagemang i organisationer som jobbar med klimatet eller någon annan för våra barns framtid helt avgörande frågor.

Min första reflektion i detta forum är således given: Gör tillsammans! Känn efter djupt därinne vad ditt skav eller din oro beror på och ta fasta på hur detta kan kanaliseras till handling med störst impact. Gör! Identifiera sen den organisation som redan driver på i frågan och ge dem ditt stöd, med handling, pengar eller om allt du mäktar med just nu med din namnunderskrift.
/Catarina